top of page

"Укрхлібпром": Україна закуповуватиме у Туреччини борошно з української пшениці


Масовий експорт продовольчої пшениці з України призвів до того, що вітчизняні виробники хліба змушені купувати борошно у Туреччині. Про це розповів гендиректор об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром" Олександр Васильченко 11 січня в інтерв'ю UBR.

"Боляче про це говорити, але Україна буде змушена закуповувати борошно не у Росії та Білорусі, а у Туреччини. Саме турецьке борошно, хоч як це парадоксально звучить, буде виготовлене з української пшениці, яку туди ж і експортували у 2021 році",#nbsp;– зазначає гендиректор "Укрхлібпрому".


Також він наголосив, що у 2022 році українські виробники хліба будуть змушені виготовляти свою продукцію за спрощеними технологіями та рецептурами, а це призведе до різкого погіршення якості на тлі підвищення цін на 25–35%.


"Торік частка продовольчої пшениці, з якої випікають хліб та хлібобулочні вироби, становила лише 40%. А у 2020-му цей показник був не меншим ніж 65–70%. Зрозуміло, що все це погіршить якість",#nbsp;– заявив Васильченко.


Окрім того, голова правління Асоціації представників малого і середнього бізнесу Києва Максим Тютюнников пояснив енергетичний та логістичний складники цін на хлібобулочні вироби. Він зазначив, що раніше у собівартості хліба борошно займало 40–45%, логістика#nbsp;– 27%#nbsp;і лише 10–12%#nbsp;– припадало на енергоносії (зокрема газ), зараз ситуація кардинально змінилася. На його думку, частка енергоносіїв становить 26%.


"Саме за таких умов продукція пекарів стає збитковою і вони змушені підвищувати ціни, щоб хоч якось вирівняти ситуацію",#nbsp;– сказав Тютюнников.


Контекст:

17 грудня стало відомо, що Всеукраїнська асоціація пекарів та асоціація "Укрхлібпром" попередили президента Володимира Зеленського та Кабінет Міністрів, що через високі ціни на газ хлібопекарські підприємства стають збитковими і це може призвести до припинення постачання хліба, оскільки підвищувати ціни до прийнятного рівня вони не можуть через підписані контракти.


24 грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що Кабмін розглядатиме "можливість прямих дотацій#nbsp;або спеціальних цін для виробників соціальних продуктів, соціального хліба".


На ринку газу в Європі з минулого року фіксують дефіцит, який спровокував зростання цін на паливо. Поштовхом до зростання цін стали підсумки аукціону, на якому російський "Газпром"#nbsp;відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.


21 грудня ціна на газ у Європі оновила історичний максимум#nbsp;– понад $2000 за 1 тис. м³. Пізніше його вартість впала.


Кабінет Міністрів України обмежив надбавку на продаж газу вітчизняного видобування споживачам, які виробляють товари значної соціальної значущості. Постанову №1435 від 30 грудня опублікували на сайті уряду.


Агентство "РБК-Україна" проаналізувало список компаній, яким Міністерство аграрної політики надало право на пільгові ціни на газ, та виявило там фірми, які не виробляють соціального хліба.


Comentários


bottom of page