top of page

Наступного року в Україні очікується дефіцит хліба та різке зростання його ціни

Ціни на хліб в Україні можуть значно зрости наступного року. Причина — 2024 року буде серйозний дефіцит зерна пшениці та інших злакових культур. Звучить це не правдоподібно, адже сьогодні величезна кількість зерна лежить на зберіганні на елеваторах та складах України: можливості вивести та продати його в аграріїв практично немає. У зв'язку з цим багато господарств відмовляться від сівби зерна і перейдуть на інші більш вигідні для них культури.


Пшеницю сіяти тепер не вигідно


Собівартість вирощування зернових культур із початком широкомасштабних бойових дій сильно зросла. А відпускна ціна збіжжя з кожним днем ​​падає. Нині вона вже нижча, ніж було витрачено на вирощування зернових культур. Та й ця ціна ще не є остаточною. Очевидно, надалі вона ще знижуватиметься.


«Ми продали 2021 року пшеницю по вісім тисяч гривень з ПДВ. Сьогодні пшениця від 5400 – 6000 тисяч гривень, це з ПДВ. Відняти ще ПДВ — отже, виходить збиткова повністю. Це дуже дорога культура, хоч у нас і хороша врожайність. Але все одно вона буде збитковою за таких цін. Ми не плануємо другого року сіяти пшеницю», — каже Скрінчук.


Ще доки була надія на «зерновий коридор», аграрії сподівалися хоч щось виручити за продаж зерна. Але тепер ця надія з кожним днем ​​тане. До того ж «друзі-європейці» також відмовилися від нашого зерна, бо українська продукція збиває їм ціну. Та й за транзит українського зерна суходолом через усю Європу ні поляки, ні французи, ні угорці платити не готові.


Звичайно, вирощений і не проданий урожай аграріям доведеться десь збувати за безцінь. У зв'язку з цим наступного року вони не сіятимуть пшеницю, хоча сіяли її щорічно з перших днів заснування свого агропідприємства.

Comments


bottom of page