Навіщо просіювати борошно насправді: не тільки, щоб очистити
Чи потрібно просівати борошно для тіста? Будь-який пекар або кондитер вам скаже - так. Але на практиці господині частенько пропускають цей крок - мовляв, борошно з магазину чисте, тому сенсу немає. Але сенс усе ж таки є. Розповідаємо, навіщо просівати борошно через сито, коли це робити потрібно обов'язково і як його просіяти, якщо сита немає.
Чи обов'язково просівати борошно - що це дає
За своєю суттю просіювання - це відділення сторонніх домішок від борошна. Раніше, коли борошно мололи старим способом на млинах, у нього могли потрапити великі частинки, наприклад, зерен. Тому, щоб відокремити їх від чистого борошна, його потрібно було просіяти. Нині з цим трохи простіше, але тим не менш питання залишається - чи потрібно просівати магазинне борошно, адже воно чисте? Однозначно, потрібно. Але не стільки для того, щоб очистити продукт від домішок, а щоб наситити його киснем. У результаті того ж транспортування борошно спресовується, а це впливає на якість випічки. Щоб зробити її повітряною та легкою, борошно потрібно ретельно просіяти.
• у ньому немає сміття та сторонніх домішок;
• його легше вимішати - в роботі воно стає податливим і легким, а грудочок формується менше;
• поліпшується структура тіста - просіяне борошно насичується киснем, випічка виходить ніжнішою і пишною;
• тісто на просіяному борошні краще підходить.
Також просіювання реанімує залежане борошно і допомагає зберегти його. Чи потрібно просівати цільнозернове борошно? Так, просівати потрібно будь-яке борошно, зокрема й цільнозернове.
А що, якщо не просівати борошно? Загалом катастрофи не буде - хіба що тісто може вийти не тієї консистенції, випічка може не піднятися або недостатньо пропектися. Це відбувається тому, що просіяне борошно в об'ємі стає більшим, і, як правило, це враховують у рецептах. Якщо ж, наприклад, ви полінуєтеся і додасте непросіяне борошно (а не так, як написано в рецепті), то його у вас у підсумку буде менше, і технологія вже буде порушена.
Як просівати борошно
Перш ніж просіяти борошно, зверніть увагу на рецепт: якщо в ньому вказано, що потрібно просіяти 1 склянку борошна, так і потрібно зробити, і після додати його. Але якщо вказано, що потрібно додати 1 склянку просіяного борошна, то це означає, що потрібно просіяти борошно, а потім відміряти склянку.
Якщо, крім борошна, в рецепті йдуть ще якісь сухі інгредієнти - наприклад, сода, розпушувач, сіль, какао, то їх можна просівати разом із борошном - так суха частина вийде повітряною й однорідною.
Порада: борошно для бісквіта слід просівати двічі - так випічка буде більш повітряною.
Просіяти борошно можна кількома способами.
Як просіяти борошно через сито
Зазвичай борошно просівають за допомогою сита - сталевого, пластикового або волосяного, середній діаметр - близько 20 см. Також у продажу зараз є різні кружки-сито, які полегшують цей процес.
Класичний спосіб просіювання борошна: його порційно додають у сито і, рухаючи з боку в бік або постукуючи по бортику, просівають.
Чим просіяти борошно, якщо немає сита? Можна скористатися марлею: узяти невеликий відріз, скласти його в два шари й натягнути поверх глибокої миски. У центр покласти невелику кількість борошна, і розрівнюючи його по поверхні, просіяти.
Як просіяти борошно вінчиком
Можна для просіювання борошна використовувати віночок або виделку - щоправда, в цьому разі сміття позбутися не вийде, тільки наситити борошно повітрям.
Насипте борошно в широку миску до половини об'єму, і круговими рухами віночком або виделкою перемішуйте борошно протягом 3 хвилин. Робити це потрібно інтенсивно, щоб розбити грудочки борошна.
Як просіяти борошно без сита та марлі
Можна використовувати друшляк: насипати борошно і, струшуючи за ручку, просіяти. Оскільки отвори в друшляку досить великі, то просіваючи, прибирайте сміття вручну.
Або використовувати блендер: насипати борошно в чашу-подрібнювач, закрити і в імпульсному режимі збити 3-4 рази по 5 секунд. Але домішки, якщо вони є, в цьому разі з борошна видалити не вийде - тільки наситити його киснем.
Comments